Kedves News Mix!

 

Hírlevél -> Múzeumok Könyvtári Éjszakája 2019

 

2019. június 21. (péntek), 17.30  – Szőregi fiókkönyvtár (Szeged-Szőreg, Magyar u. 14.)

„Rózsás divatok, divatos rózsák” Szőregen
A XXI. Szőregi Rózsaünnephez kapcsolódik a „Rózsás divatok, divatos rózsák” című kiállítás a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárában. Az alkalmi tárlat „képes visszatekintés a divattörténet 19. századi világába, ahol a főszerepet természetesen a virágok királynője, a rózsa kapja” (részlet a program ajánlójából).
A kiállítást június 21-én, pénteken 17.30 órakor Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója nyitja meg. A tárlat anyagát a Somogyi-könyvtár gyűjteményének folyóirataiból, valamint az Arcanum Digitális Tudománytár adatbázisából válogatták össze.
Az 1800-as évek divatképeit az Életképek, Hölgyek Lapja, Honderü, Magyar Bazár, Nefelejts, Pesti Divatlap, Vasárnapi Újság című lapokból gyűjtötték.
A kiállítás július 26-ig tekinthető meg.

*

2019. június 22. (szombat), 18–24 óra – Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Játék, táncház, kiállítás – múzeumok éjszakája a Somogyiban
A Somogyi-könyvtár különgyűjteményeiből válogatott alkalmi kiállításokkal és bemutatókkal várja a látogatókat a Múzeumok Könyvtári Éjszakáján, június 22-én, szombaton 18-24 óráig.
Ízelítő a kínálatból:
Bolyongó a Gyermekkönyvtárban: utazás térben, időben, mesében, 22 óráig.
Élőzenés görög táncház az Akropolis Compania és az Eleftheria Tánccsoport közreműködésével 19.30 – 21 óráig.
Szecesszió a papírlapokon – kiállítás a Somogyi-könyvtár gyűjteményének legszebb szecessziós köteteiből és szegedi vonatkozású dokumentumaiból. Tárlatvezetés 21 órai kezdettel.
Szeged 300 – 1719-ben kapta vissza szabad királyi városi rangját Szeged. Térképábrázolások a városkép alakulásáról napjainkig. Tárlatvezetés 22 órától.
Balkáni népviseletek – gyöngyhímzés ékszereken és viseleteken. Balasi Marianna iparművész kiállítása és kézműves foglalkozása kicsiknek és nagyoknak.
A fürdőzés művészete. A fürdők, a tisztálkodás / megtisztulás, vagy a fürdőzés, mint a szabadidő eltöltésének kedvelt módja a festészetnek is örök témája. A fürdőket és festészeti megjelenítéseit bemutató kiállítás a könyvtár dokumentumaiból, képzőművészeti albumaiból.
Az ezredvég népoperája: a musical. Zenés színház már az ókor óta létezik, egyik legnépszerűbb formája napjainkban a musical. A könyvtár dokumentumaiból válogatott kiállítás a műfaj történetét, kiemelkedő sikereit mutatja be.
Képeslap, babazokni, tolltartó – könyvtárban felejtett tárgyak kiállítása.
Látogatás a digitalizáló műhelyben. Betekintés a digitalizálás folyamatába, a nyomtatott dokumentumoktól az e-dokumentum megjelenéséig.
Üdvözlet Szegedről! Szeged múltja a „boldog békeidőktől” az 1980-as évekig – válogatás a helyismereti gyűjtemény ritkaságaiból.
Magyar utazók Amerikában. Az Újvilágba utazó magyarokról szóló kötetek, képekkel illusztrált beszámolók, útirajzok a Vasváry-gyűjteményből.
Kisemberek a nagyvilágban – Kalandra fel! Totójáték régi könyvek metszeteinek, térképeinek, illusztrációinak fölhasználásával, régmúlt korok élővilágáról, városairól, népeinek kultúrájáról.
Utazás-ON! 400 év utazási irodalmának fölfedezése a digitális technika segítségével. A Somogyi-könyvtár különleges útleírásai, útikönyvei az AR (virtuális valóság) tükrében. Részletes program a honlapon.

Üdvözlettel:

Somogyi-könyvtár
Cím: 6720 Szeged, Dóm tér 1-4.
Telefon: 62/425-525; 20/563-6990
www.sk-szeged.hu


Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket az Instagramon is!

Erre a célra megadott személyes adatait hírlevélküldésre használjuk, hozzájárulásának visszavonásáig (leiratkozásig) tároljuk, utána automatikusan törlődnek.
Bővebben lásd: Adatkezelési tájékoztató

Ha szeretne leiratkozni hírlevelünkről, kattintson az alábbi linkre:

Ha a levélben megjelenő linkre nem tud kattintani, másolja át azt webböngészője címsorába
vagy iratkozzon le a könyvtár honlapján