Kedves News Mix!

 

Hírlevél -> Kezdődik az Ünnepi Könyvhét!

 

90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok
a Dugonics téren 2019. június 13–17.,
az intézményekben 2019. június 2–27.

 

Grecsó Krisztiántól a 90. Ünnepi Könyvhét elé
Grecsó Krisztián József Attila-díjas író nyitja meg a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvénysorozatát a Dugonics téren, június 13-án, csütörtökön 16.30-kor.
Köszöntőt mond: dr. Botka László, Szeged város polgármestere

„Szeged mítoszok nélkül senki földje. Ha ez a város nem lenne megírva, már elvitte volna a feledés. Nem az árvíz fojtotta volna meg, hanem a feledés pora. A városnak nincs lelke – magától. A várost nem teszik élhetővé a házak meg a platánsorok, de még a Széchenyi téri tulipánfák sem. A város a megírt és el nem feledett hagyomány, a regényekben, történetekben élő gyökérzet, a megírt anekdotákban létrejött identitás. Ezek teszik valamivé. Amelyik város nincs megírva, nem létezik. Ahol becsülik az íróikat, ott becsülik a mítoszaikat, ott minden kávéháznak, kricsminek, receptnek, utcasaroknak legendája van, és mikor a büszke városi polgár mesél, kipirul az arca, megnedvesedik a szeme, kikeresi kedves regényét, és fölolvas belőle, hogy hallja a messziről jött, idegen fül és lélek a nyelv zengését. Érezze ő is a régiek és maiak találkozását. A találkozást a nemzeti (és lokális) emlékezet kicsikét murvás mezején. A város szívét félteni kell. Mert Szegednek nincsen szíve, csak ha az írók írnak neki. A mai Szeged sehol sem marad emlékezetül, ha nem készülnek róla remekművek. Az olvasók élete, világa, az önök szellemi öröksége sárgul bele a régi, bekötött újságokba, amit csak néhány félbolondnak tartott helytörténész vesz majd elő, ha nincsenek zseniális könyvek. Nem az írókat kell félteni, de a szegedi kortárs létet, a szellemiséget, a mai tudást a közös múltról, a hely folyton megújuló, mégis Bálint Sándortól Ilia Mihályig ugyanazon gyökérről táplálkozó szellemét." – írja köszöntőjében Grecsó Krisztián.

Az Ünnepi Könyvhét programjai között segít eligazodni a Somogyi-könyvtár könyvheti honlapja, ahol napra, helyszínre, szerzőre, kiadóra és programtípusra lebontva böngészhetünk az események között.  

Könyvbemutatókon találkozhatunk Grecsó Krisztiánnal, Bíró-Balogh Tamással, Juhász Árpáddal,  Krusovszky Dénessel, Spiró Györggyel, Benkő Lászlóval, Simon Mártonnal, Sándor Anikóval és sorolhatnánk még a neveket.

Találkozzunk a könyvhéten közel 20 helyszínen!

Beharangozók az Ünnepi Könyvhétről:

Üdvözlettel:

Somogyi-könyvtár
Cím: 6720 Szeged, Dóm tér 1-4.
Telefon: 62/425-525; 20/563-6990
www.sk-szeged.hu


Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket az Instagramon is!

Erre a célra megadott személyes adatait hírlevélküldésre használjuk, hozzájárulásának visszavonásáig (leiratkozásig) tároljuk, utána automatikusan törlődnek.
Bővebben lásd: Adatkezelési tájékoztató

Ha szeretne leiratkozni hírlevelünkről, kattintson az alábbi linkre:

Ha a levélben megjelenő linkre nem tud kattintani, másolja át azt webböngészője címsorába
vagy iratkozzon le a könyvtár honlapján