Kedves News Mix!

 

Hírlevél -> A magyar költészet napja

 

2019. április 8. (hétfő), 17 óra – 1. emeleti folyóiratolvasó

Simai Mihály verseskötetének bemutatója
Simai Mihály József Attila-díjas költő Visszhangzik a fény című, új verseskötetének bemutatója.
A kötetet bemutatja, és a szerzővel beszélget: Reisinger János irodalomtörténész
A verseket életre keltik: Beslin Anita és Kosztolányi József.
Hegedűszóló: Szöllősy József hegedűművész, a Magyar Kultúra Lovagja

*

2019. április 10. (szerda), 16.30 óra – 3. emelet, olvasóterem

Könyv és kutatója – Janus Pannonius és a székely írás
Janus Pannonius és a székely írás címmel Sándor Klára nyelvész, kultúrakutató, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke, valamint az Identitás- és Kultúrakutató Központ vezetője tart előadást a Somogyi-könyvtár 3. emeleti olvasótermében.
Sándor Klára kultúrakutatóként a székely írás történetével, emlékeivel, egykori és jelenkori funkcióival, történeti és jelenkori identitásjelző szerepével, valamint a magyar identitás(ok) keleti reflexióival – főként a hunhagyománnyal és a nyelvrokonsági elméletekkel – foglalkozik. E tárgyban eddig négy könyve és számos tanulmánya jelent meg, több nagy kutatást vezetett, illetve vezet.

*

2019. április 10. (szerda), 17 óra – 1. emelet, folyóiratolvasó

Zenei Album – Hubay Jenő-est
Hubay Jenő-esttel folytatódik a Somogyi-könyvtár Zenei Album sorozata. A koncerten Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész, a Hubay Társaság elnöke és zenészpartnerei a hegedűvirtuóz, zeneszerző és zenepedagógus legnépszerűbb műveiből adnak ízelítőt.
A koncert résztvevői megismerhetik Hubay Jenő műveit, tanítási módszerét és kultúrpolitikusi szerepét a két világháború között. Közreműködnek: Pécsiné Pánczél Mária (hegedű), Demeter Dóra (hegedű), Máthé Beáta (ének), Sztathatosz Sebestyén (hegedű), Szecsődi Ferenc (hegedű), Benedekfi István (zongora), Sigmondné Erős Andrea (zongora).

*

2019. április 11. (csütörtök), 9–16 óra – a Somogyi-könyvtár főbejárata

Posztolj verset az utcára a Somogyi-könyvtárral!
A Somogyi-könyvtár az idén is csatlakozik a „Posztolj verset az utcára” mozgalomhoz.
A könyvtár épülete előtt várjuk a versszerető posztolókat.
Amit mi tudunk adni: – versesköteteket, hogy megkönnyítsük a választást, – filctollakat és lapokat a „posztoláshoz”.
Amit kérünk: – egy számodra kedves verset a könyvtár falára
A költészet napi „verstapéta” április 23-ig olvasható a Somogyi bejáratánál. Gyere, böngéssz a versek között! A 2017–18-as versekről készült fotók itt láthatók: posztoljverset.hu

*

2019. április 11. (csütörtök), 17 óra – Petőfitelepi fiókkönyvtár (Szeged, Szántó Kovács János u. 28.)

Költészetnapi „Poet-pont” Petőfitelepen
A költészet napja alkalmából várunk minden költészetet kedvelő versmondót, versolvasót POET-PONTUNKRA, a Petőfi-telepi Fiókkönyvtárba.
Hozza el szeretett verseit és olvassa fel nekünk; hallgassuk meg egymás tolmácsolásában irodalmi kedvenceinket!

*

2019. április 11. (csütörtök) 10.00–18.00; április 12. (péntek) 7.00–14.00 – Szegedi Regionális Vérellátó Központ, Honvéd tér 4.

Véradás – életmentés, olvasás – lélekmentés
A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Regionális Vérellátó Központ a könyvtárosok világnapja (április 14.) alkalmából rendkívüli véradást szervez.
Aki igazolást hoz a véradásról, kedvezménnyel iratkozhat be a Somogyi-könyvtárba: 250 Ft-ért (egy napijegy áráért) fél évre.
A résztvevők között értékes könyvtári ajándékcsomagot sorsolunk ki.

*

2019. április 12. (péntek), 16.30 óra – 3. emelet, Emlékkönyvtár

Emlékkönyvtár-látogatás
A Dóm téri központi épület 3. emeletén található Emlékkönyvtárban a 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10.000 kötetes reprezentatív válogatás.
A gyűjtemény sokszínűségét, tudományos értékét jól példázza, hogy a Somogyi-könyvtár birtokában van 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány.
Különösen figyelemre méltók a 16. századi európai nyomdák fa- illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei, s a kutatók által is használt 16–17. századi magyarországi nyomtatványok.
A bemutatót Horniczky Anikó tartja.
A bemutató időtartama 1 óra, részvételi díj egységesen 500 Ft. Találkozás a könyvtár földszinti adminisztrációs pontjánál. A program a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös rendezvénye.

*

2019. április 12. (péntek) 17 óra – Dorozsmai Fiókkönyvtár (Szeged, Negyvennyolcas u. 12.)

Vendégünk Veszelka Attila író, költő
Szolnokon született, ám 1962 óta Szegeden él. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-ének-zene, majd a József Attila Tudományegyetem filozófia szakán szerzett diplomákat. Verseit számos folyóirat, köztük a Tiszatáj és a Kortárs közölte.
A Szegedi Írók Társaságának 2013-ig elnöke, 2013-tól elnökségi tagja. 2014-től a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportjának elnöke. 2005-ben Kölcsey-érem kitüntetésben részesült.

*

2019. április 13. (szombat), 10 óra – Somogyi-könyvtár

Verslábaló – várostörténeti séta
Verslábaló címmel „gyaloglással egybekötött várostörténeti túra” indul a Somogyi-könyvtárból április 13-án, szombaton 10 órakor. A séta ingyenes, regisztráció nem szükséges.
Indulás: a Dóm téri könyvtár főbejáratától
Időtartama: 1,5 óra

*

2019. április 13. (szombat), 10.30 óra – Gyermekkönyvtár

Csupafül és a sárkányok
Mesés-játékos családi délelőttre várja az óvodásokat, kisiskolásokat és szüleiket a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára. A Csupafül és a sárkányok című program április 13-án, szombaton 10.30 órakor kezdődik.

*

2019. április 13. (szombat), 10–14 óra – alagsori közösségi tér

Képregénybörze a Somogyiban
Az őszi hagyományos Szegedi Képregényfesztivál és Vásár kísérő rendezvényeként harmadszor ad helyet a Somogyi-könyvtár a Szegedi Képregénybörzének. A bibliotéka alagsori közösségi terében rendezett börzére várják a képregények szerelmeseit, hogy akár régebbi kiadványokat is vásárolhassanak.
Részletek a rendezvény Facebook-oldalán

*

2019. április 13. (szombat), 11.30 óra – Gyermekkönyvtár

Társasjátékok a Motiváció Műhelyből
Saját fejlesztésű társasjátékait mutatja be a Motiváció Műhely a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában, április 13-án, szombaton 11.30 órai kezdettel.
A játékok révén „megismerhetők Szeged legfontosabb jelképei, sőt, a játékosoknak meg kell menteniük a várost egy újabb árvíztől is! Más játékok segítségével a hátrányos helyzetű tanulók iskolai nehézségeibe nyerhetünk bepillantást” – olvasható a program ajánlójában. „A Motiváció Műhely hátrányos helyzetűek, kiemelten gyermekek és fiatalok társadalmi beilleszkedését támogatja motiválás, képessé tevés és a társadalom érzékenyítése útján. A Motiváció Műhely keretein belül főként hátránykompenzáló és tehetséggondozó oktatási programok, társadalmi érzékenyítés, valamint az oktatási esélyegyenlőség témaköréhez illeszkedő kutatási és szakértői tevékenységek valósulnak meg három civilszervezet tagjainak az összefogásával.” (https://motivaciomuhely.hu/hu/)

Üdvözlettel:

Somogyi-könyvtár
Cím: 6720 Szeged, Dóm tér 1-4.
Telefon: 62/425-525; 20/563-6990
www.sk-szeged.hu


Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket az Instagramon is!

Erre a célra megadott személyes adatait hírlevélküldésre használjuk, hozzájárulásának visszavonásáig (leiratkozásig) tároljuk, utána automatikusan törlődnek.
Bővebben lásd: Adatkezelési tájékoztató

Ha szeretne leiratkozni hírlevelünkről, kattintson az alábbi linkre:

Ha a levélben megjelenő linkre nem tud kattintani, másolja át azt webböngészője címsorába
vagy iratkozzon le a könyvtár honlapján