Kedves News Mix!

 

Hírlevél -> Ünnep: 136 éves a Somogyi-könyvtár

 

A könyvtárunk 136 éves fennállásának ünnepén összegyűltek a munkatársaink, hogy megemlékezzünk az alapítónkról, Somogyi Károlyról, és megünnepeljük azt a páratlanul ritka gyűjteményt, amely a könyvtárunk alapja a mai napig.
Somogyi Károly a közművelődés és a tudományosság együttes szolgálatát kérte Szeged városától, a gyűjteménye mindenkori kezelőitől. A szobrának megkoszorúzása után tudományos előadásokat és szakmai prezentációkat hallgattunk meg, és felavattuk az új digitális labort is, amely lehetővé teszi, hogy a legfejlettebb technikával népszerűsítsük az olvasást és a digitális írástudást.
Szívből reméljük, hogy olvasóink, látogatóink még sok-sok éven át juthatnak minőségi szolgáltatásokhoz a most 136 éve alapított Somogyi-könyvtárban.

*

2019. október 19. (szombat), 11 óra – 3. emelet Emlékkönyvtár

Az Emlékkönyvtár kincsei
A Somogyi-könyvtár harmadik emeletén berendezett Emlékkönyvtárban a 43 ezer 701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10 ezer kötetes reprezentatív válogatás, amelyet október 19-én, szombaton 11 órai kezdettel mutatnak be az érdeklődőknek.
A gyűjtemény sokszínűségét, tudományos értékét jól példázza, hogy a Somogyi-könyvtár birtokában van 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány. Különösen figyelemre méltóak a 16. századi európai nyomdák fa-, illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei és a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei. A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelnek a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra.
A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra. Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17°C.
Turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges.
Találkozás: a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál. Részvételi díj 500 Ft. Fotózásra nincs lehetőség.

*

2019. október 21. (hétfő),14.30 óra – Stefánia Fiókkönyvtár-klub (Szeged, Stefánia 2.)

Mi is legyek, mi is lehetek? – pályaorientáció nyolcadikosoknak
Fiatal szakemberekkel beszélgethetnek munkájukról a pályaválasztás előtt álló diákok a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klubjában.
A személyes találkozó révén a szakképzésre készülő nyolcadikosok közvetlen, „élményszerű” benyomásokat szerezhetnek az egyes foglalkozások gyakorlatáról, a munka rejtelmeiről, örömeiről, sikereiről. Az októbertől decemberig tartó programsorozat első rendezvényének címe: Mi is legyek, mi is lehetek? Testközelből az épületgépészeti és a hegesztő szakmáról.
A mintaprogram partnerei a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola.
Résztvevők: Hoffmann László és Rózsa János, a szakiskola oktatói, valamint egykori diákjai, Erdős Csaba és Lipka László.

*

2019. november 30-ig – földszinti kiállítótér

Töltődj fel! A villamosság térhódítása kiállítás és ingyenes bemutatók
A Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Gyűjteményének utazó kiállításán Jedlik Ányos találmányai (köztük a „villamdelejes forgony”, az elektromágnes őse), Edison-fonográf, 1905-ben készült lemezjátszószekrény, rádiómatuzsálemek, háború előtti hajszárító és villanyvasaló, szalagos magnó, és számos más technikatörténeti ritkaság kalauzolják a nézelődőt az elektromosság fölhasználásának világában. Működésbe hozható szerkezeteket próbálhatnak ki a vállalkozó kedvű látogatók, akiket az alagsorban gólya fogad, áramütéstől védett oszlopon rakott fészkében.
Az Elektrotechnikai Múzeum Töltődj fel! A villamosság térhódítása című Somogyi-könyvtárban felállított kiállításhoz egy tárlatvezetésre és egy bemutató foglalkozásra lehet regisztrálni ingyenesen olvasóinknak. A foglalkozást és a tárlatvezetést az Elektrotechnikai Múzeum szakértő kollégái tartják 2019. október 22-én, kedden 15 órától.
ONLINE REGISZTRÁCIÓ a tárlatvezetésre vagy bemutató foglalkozásra.

Üdvözlettel:

Somogyi-könyvtár
Cím: 6720 Szeged, Dóm tér 1-4.
Telefon: 62/425-525; 20/563-6990
www.sk-szeged.hu


Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket az Instagramon is!

Erre a célra megadott személyes adatait hírlevélküldésre használjuk, hozzájárulásának visszavonásáig (leiratkozásig) tároljuk, utána automatikusan törlődnek.
Bővebben lásd: Adatkezelési tájékoztató

Ha szeretne leiratkozni hírlevelünkről, kattintson az alábbi linkre:

Ha a levélben megjelenő linkre nem tud kattintani, másolja át azt webböngészője címsorába
vagy iratkozzon le a könyvtár honlapján